Ελπιδα

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Η φωτογραφία «Η Ερμιόνη από το Μπίστι»

Η φωτο περιλαμβάνεται στη συλλογή με τοπία της Ερμιόνης του Β. Λιάντζουρα και βρίσκεται στην έκδοση «Η Ερμιόνη στις αρχές του 20ου αιώνα» της τοπικής εφημερίδας «Η φωνή της Ερμιόνης», έτους 1983.

Στη φωτογραφία «Η Ερμιόνη από το Μπίστι» που χρησιμοποιήθηκε, μονταρισμένη, στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου μας για τη ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ερμιόνη, διακρίνονται μπροστά από το ιερό του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Απόστολου Γκάτσου, πέντε από τα μέλη της πρώτης ομάδας Ναυτοπροσκόπων που ιδρύθηκε στην πόλη μας τη δεκαετία του 20.
Πρόκειται για τους:
Άγγελο Σπύρου, Αρχηγό της ομάδας, το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Λάζαρου Σπύρου, ράφτη από τις Σπέτσες και δεξιού ψάλτη της Παναγίας, Αριστείδη Μαυρωτά, Υπαρχηγό, Διονύση Στεργίου, αδελφό του ήρωα του «Βασίλισσα Όλγα» Αργύρη Στεργίου, Απόστολο Γκάτσο, Ανδρέα Κομμά και τα αδέλφια Ραφαήλ και Μιχάλη Κομμά, που ήταν και ο σαλπιγκτής της ομάδας.
Ο βίος αυτής της προσκοπικής ομάδας ήταν σύντομος, μέχρι το 1933. Λίγα χρόνια αργότερα, η δικτατορία του Μεταξά, διέλυσε τον προσκοπισμό στην Ελλάδα.

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου